Når innbo og løsøre skal avhendes
For oss henger auksjon og gjenbruk tett sammen: Vi er glade for å bidra til at mange varer – både antikviteter og bruksgjenstander – blir sikret et videre og godt liv ved å få nye eiere. Vi tror ikke at vi ”redder verden”, men er tilfreds om vi kan hjelpe til med å minimere avfallsmengden – og på den måten yte vårt lille bidrag til et grønnere og mer miljøvennlig samfunn.
I dag er så godt som alle auksjoner frivillige. Det betyr at vi selger ”overskuddsvarer” for våre oppdragsgivere – alt fra verdifulle enkeltgjenstander og samlinger, til hele bo. Å arve et stort eller lite bo kan være en glede, men det kan også være en utfordring for dem som har ”alt” fra før. Å omsette et bo med mange hundre eller tusen gjenstander på egen hånd, er krevende. Det er derfor mange velger å bruke auksjon som omsetningsform.
Den som skal selge et bo eller alt som befinner seg i husene på en gard, vet at alt ikke er like lett omsettelig. Og noe er ikke mulig å selge i det hele tatt. Vår erfaring er at mange som rydder selv, kaster mye som er verdifullt – og tar vare på mye som ikke er det. Mange blir imidlertid overrasket over hvor mye som faktisk både er salgbart og verdifullt!
Grovt kan en sortere et innbo som skal avhendes, i tre kategorier:
- Det som er salgbart på auksjon (eller gjennom andre kanaler)
- Det som kan gis bort til veldedige organisasjoner som driver loppemarked eller bruktbutikker, eller til Fias’ bruktutsalg.
- Det som må leveres som avfall. Her skal en vite at god kildesortering er nøkkelen; det meste kan leveres gratis om en har gjort en god sorteringsjobb.
God sortering er bra for lommeboka, og det er også den beste løsningen for miljøet!
Guide
Nedenfor følger en guide for ulike varegrupper. Vær klar over at dette bare er en veileder; det er flytende overganger mellom det vi har kategorisert som ”salgbart”, ”gi bort” og ”kastes”.
En annen faktor er at moter, trender og etterspørsel endrer seg. Det gjelder også i omsetningen av gamle og brukte ting.
Vi anbefaler derfor alle potensielle oppdragsgivere til å ta kontakt med oss før man begynner å rydde, sortere og kaste. Det er en god måte for å unngå at verdifulle objekter og gjenstander blir kastet.
Bøker/magasiner/aviser/tegneserier
Noe litteratur blir bedre ved lagring, men mye går også ut på dato. Det er stor etterspørsel etter bygdebøker og førsteutgaver av skjønnlitteratur. Nyere bøker – enten det er romaner eller praktbøker – er tungt omsettelig.
Salgbart: Bygdebøker og lokallitteratur, eldre kokebøker, spesielle barnebøker, norske førsteutgaver, kulturhistorie, polarlitteratur, spesielle småtrykk, gamle brosjyrer og reklame, eldre kataloger og referanselitteratur, julehefter, krigsaviser, eldre tegneserier (Donald bør for eksempel være fra før 1970).
Gi bort: Eldre og nyere skjønnlitteratur, praktbøker, nyere tegneserier, de fleste oppslagsverk (om noen i det hele tatt vil ta imot praktleksikonet som kostet 15.000 kroner på 80-tallet…)
Kastes: Skolebøker, fagbøker utgått på dato, aviser, nyere ukeblader, Det Beste-bøker, bokklubb-bøker. NB: Alt av bøker kan leveres gratis på gjenvinningstasjonen.
Musikk/film
Her er det stort sett bare vinylplater (singler og LP-plater) og 78-plater som er omsettelige. Svært gode priser oppnås for plater fra 60- og 70-tallet. Pris er selvsagt svært avhengig av kvalitet.
Salgbart: LP-plater (både norske og utenlandske), singelplater, 78-plater med gode artister. Noen CD-plater og Data-spill.
Gi bort: videofilmer og DVD-filmer, det meste av CDer, musikk-kassetter
Kastes: Selvinnspilte saker på kassett/CD – og ellers saker som er i dårlig stand. Disse sakene hører hjemme i restavfallet.
Teknisk/elektronisk utstyr
En stor kategori som det er vanskelig å gå nok i detalj på, men vi prøver oss med en grov oversikt:
Salgbart: Platespillere, radioer og stereoanlegg av anerkjente merker (Tandberg og Bang & Olufsen), National kassaapparater, de eldste skrivemaskinene, gammelt fotoutstyr av anerkjente merker (Leica, Zeiss, Nikon osv), bra kikkerter og musikkinstrumenter. Orgler og pianoer er ikke ønsket auksjonsvare, men kan være salgbart gjennom andre kanaler.
Gi bort/kastes: Eldre TV-apparater, datamaskiner, radioer, mobiltelefoner. NB: Brukbare ting kan gis bort, det andre kan leveres gratis på gjenvinningstasjonen.
Møbler
Salgbart: Gamle skap, stoler, bord, krakker, hyller, kommoder, kister. Lenestoler fra 50- og 60-tallet, samt det meste av smått og stort som er laget i teak. Skuvsenger og andre spesielle senger.
Gi bort: Furumøbler fra 80- og 90-tallet, kurante bruksmøbler ”uten sjel”. Eldre spisestuer.
Kastes: Seksjoner og annet som er laget av laminerte sponplater, slitte møbler med stopp, det meste av salong-møbler, madrasser. Alt dette hører hjemme i grovavfall som det må betales for.
De små samleobjektene
En stor post som omfatter en mengde varer – og til dels kostbare varer. Enda flere varer kunne vært nevnt, men her er i hvert fall en pekepinn. For alle som er opptatt av verdier i kroner og øre, er den følgende listen verdt å studere:
Mynter, sedler, frimerker, brev/konvolutter, postkort (både julekort og stedskort), medaljer, nålemerker og pins, alle typer smykker, dekorert blikkemballasje, gamle og eldre reklameeffekter, dokker og andre barneleker, gamle fakturaer og utgåtte aksjebrev, reklamepenner og lightere, gamle varepakninger (alt fra tobakk til vaniljesukker…), gamle flasker med etiketter, gammel og udrikkelig vin (men alt av alkoholprodukter kan kun selges på spesielle auksjoner, godkjent av Vinmonopolet), gamle skilt (fra papp til emalje), klokker, lommeur og armbåndsur, kniver, malerier og bilder, fint håndarbeid (fra små brikker til vevde strømpebånd og rosavotter), doser, esker og skrin, fine oljelamper/parafinlamper, gammel julepynt, sysaker, musikkinstrumenter – og snurrepiperier som vi ikke alltid vet hva er.
Motoriserte kjøretøy
Salgbart: Biler, traktorer, motorsykler, mopeder, hengere – og utstyr og reservedeler til disse. Veterankjøretøyer må ikke være kjørbare for å være omsettelige. NB: Det er viktig at det som finnes av papirer/vognkort følger med. ”Papirløse” kjøretøyer kan selvsagt selges, men prisen vil alltid bli lavere.
Maskiner, verktøy og redskap
Salgbart: Større maskiner som dreiebenker, avrettere, gjerdesager. Elektrisk småverktøy som driller, høvler, pussemaskiner, sager. Skiftenøkler, fastnøkler, stemjern, sager, høvler, kniver og alt annet småverktøy som er i funksjonell stand. Hageredskap – både elektrisk og manuelt. Motorsager, økser og laftebiler.
Gi bort/ kastes: El-verktøy som har ”gått ut på dato” – eller med feil. Gratis levering på gjenvinningstasjonen.
Hesteutstyr
Salgbart: Seletøy i bra stand, sleder og vogner, høvrer og bogtre, dekken, dombjeller og andre bjeller, vognhjul. NB: Store hestekjøretøyer selger vi kun på gardsauksjoner – det er ikke ”innleveringsvarer”.
Gi bort/kastes: Seletøy i dårlig eller middels stand. Vogner og sleder med skader og mangler.
Materialer mm
Kurante materialer er auksjonsvare, men i og med at det er så volumiøst, er dette varer som kun egner seg for auksjon på stedet.
Salgbart: Panel, listverk og konstruksjonsvirke, ubrukte plater (forutsetter at det er en viss mengde), isolasjonsmaterialer i forpakning, trådgjerde i hele bunter, stolper, hesjestaur, bunter med ståltråd. Fulle spann med lakk, maling, beis, tjære, linolje.
Kastes: Små rester av trevirke, malt virke og materialer med spiker i. Rent trevirke kan leveres gratis. Et godt alternativt er å sage det opp og bruke det til ved. Rester av maling, lakk og kjemikalier leveres gratis som såkalt ”farlig avfall”. Det oppfordres til levering i originalemballasjen.
Bilder/malerier/kunst
Salgbart: Malerier og grafikk av kjente kunstnere. Bilder i gamle og fine rammer. Treskjæring, skulpturer og signerte figurer. Kunstplatter, veggdekorasjoner med mer, for eksempel av Konrad Galaaen, Ela Monsen. Kunstglass, signert/usignert. Gamle plakater, spesielt reklameplakater.
Gi bort: ”Dusinvarekunst”, bilder i nyere rammer.
Glass/porselen
Verdi på glass og porselen avhenger av alder, hvor det er produsert – og tilstand. Gammelt norsk glass og porselen er det mest attraktive.
Salgbart: Glass, porselen og stentøy fra anerkjente produsenter. Kan være både hele serviser og enkeltobjekter. Spesielle flasker, leirkrukker og Norgesglass. Spiserisett. Vaskevannsstell.
Gi bort: Nyere dusinvare, anonyme utenlandske serviser, de fleste potteskjulere.
Kastes: Gjenstander med skader (men det kan finnes unntak for sjeldenheter). Leveres gratis i fraksjonen ”rene masser”.
Husgeråd
Som regel er det mye høyere bruksverdi enn omsetningsverdi, men i alle landets kjøkkenskap/benkeskuffer finnes en og annen verdigjenstand.
Salgbart: Sølvbestikk, hvitskaftede kniver, norsk stålbestikk fra 60-tallet, serveringsboller og fat, melkemugger, eldre målebegre, gode jernpanner/gryter, store suppekjeler, syltepresser, mortere, serveringsbrett, kjevler, baketrinser, rosettbakkelsjern og andre tilsvarende morsomheter, kaffekverner, noen typer kjøkkenvekter, nyere tupperware, krydderhyller, emaljerte boller og kjeler.
Gi bort: Det meste av husgeråd tas i mot for videresalg.
Kastes: I hvert fall gammel, klissete plastemballasje, som er restavfall. Ellers er det ulike materialer med ulik sortering i denne kategorien.
Klær/sko
Klær er generelt vanskelig å selge på auksjon, men det finnes noen unntak.
Salgbart: Bunader og bunadsdeler, designklær/spesielle retroklær, hjemmestrikkede ullplagg, pelskåper, gamle mudder og pelser. Finnsko/skaller. Militære uniformer og uniformsdeler.
Gi bort/kastes: Alt som ikke er nevnt ovenfor. Noen bruktbutikker/loppemarkeder tar imot klær, men ellers kan alt leveres gratis til gjenvinning. FIAS har samarbeid med Fretex som har egne containere på gjenvinningstasjonene og andre steder. Det er ett absolutt krav til tøy som skal leveres – og det er at det er rent og tørt!
Tekstiler
Salgbart: Alt av gammelt og fint håndarbeid, f.eks broderier, linduker, portierer, skinnfeller, åklær, pledd, heklede sengetepper, sengetøy med mellomverk/broderi. Industitekstiler med ”retromønster”.
Gi bort: Gardiner, nyere fabrikkduker og løpere, pent sengetøy, håndklær. Samme regler for levering som for klær og sko.
Sportsutstyr/friluftsliv
Virkelig gammelt sports- og friluftsutstyr kan være salgbart på auksjon. Men det meste er ”ferskvare” som må gis bort, kastes eller omsettes gjennom for eksempel idrettslagenes bytteordninger.
Salgbart: Treski før 1900, gammel skismurning, sparker, nyere kvalitetssykler, fjelltelt, kokeapparater, gamle campingkofferter, så godt som alt av gammelt og nyere fiskeutstyr, plomberte eller lisensfrie våpen (produsert før 1890). Nyere våpen kan være verdifulle, men vi tar ikke imot til auksjon.
Gi bort/omsette på egen hånd: Alt av nyere og kurant utstyr som ikke er nevnt ovenfor.
Kastes: Utstyr med skader eller mangler. Det meste av ødelagte gjenstander i denne kategorien blir nok definert som restavfall.
Metallvarer
Mange metallprodukter er ettertraktet auksjonsvare.
Salgbart: Store og små melkespann, jerngryter, urner, gamle ovner, stekejern med langskaft eller for ringovn, sinkbaljer, kobberkjeler, steketakker i jern, ambolter
Kastes: Alt som ikke er i orden. Koksovner, kaminer. Metall kan leveres gratis.
Treantikviteter
Den vanlige definisjonen på en antikvitet, er en gjenstand som er minst 100 år gammel. Når det gjelder treantikviteter, må det aller meste regnes som salgbart (om enn til høyst variable priser). I dag er det lettere å oppnå gode priser på fine småsaker enn på store møbler/møbelgrupper.
Elektrisk utstyr
Må være i orden og fullt funksjonelt for å kunne selges.
Salgbart: Nyere kjøleskap, frysere og vaskemaskiner. Spesielle lamper. Moderne symaskiner. Rønning stekejern, elektriske takker, kjøkkenmaskiner.
Gi bort: De fleste loppemarkeder og brukthandler styrer unna hvitevarer, men tar imot mindre apparater og utstyr.
Kastes: Varmeovner, panelovner, varmetepper, kaffetraktere, billig-lamper. El.utstyr leveres gratis.
Leveringssteder
for ”gi-bort-saker”
Oversikten er ikke komplett, men her følger noen av de større og faste aktørene som tar imot varer for bruktsalg i regionen:
Loppemarked i Feragen: Regionens største loppemarked som avholdes hvert år i september. Har lager og hentetjeneste innen rimelig avstand. Har Facebookside. Loppetelefon: 46 19 97 26.
Folldal Lions: Har en egen låve for brukte møbler. Kan hente. Kontaktpersoner: Henry Nilsgård 90 60 38 29 eller Sven Lorents Bakken 95 79 72 38.
Redd Barna bruktbutikk, Tynset: Driver helårs og tar imot varer av litt ”standard». Varelevering hver tirsdag, samt i butikkens åpningstid. Mer informasjon på Facebooksiden. Kontaktperson: Guri Solvang 41 93 42 26
Loppemarked Os samfunnshus: Satser på ett årlig loppemarked på høsten. Innlevering av lopper hver første onsdag i måneden, kl. 17-18. Kontaktperson Jon Ola Kroken 40 44 94 49
Bruktsalg Hodalen skole: Kontaktperson Aina Bakken 41 69 29 38
FIAS bruktsalg på Røros, Tynset og Koppang. Se www.fias.no.
Levering av avfall på FIAS
Uansett hvor godt en sorterer, blir det mange kubikkmeter med restavfall når man rydder et helt bo. En enkel og grei måte er selvsagt å bestille en container fra FIAS. Prisen er rundt 5.000 kroner for en container på 10 kubikkmeter. Se FIAS´hjemmeside for gjeldende priser.
Vi anbefaler imidlertid å sortere i fraksjoner og transportere selv. Da kan det meste leveres gratis.
Dessuten kan restavfallsekkene til FIAS brukes til gratis levering av restavfall. Alle sekker med FIAS-logoen (uavhengig av årstall) kan brukes. Slike sekker kan også kjøpes for noen tiere.
Og; varer og gjenstander som er for gode til å kastes, kan leveres til gjenvinningsstasjonene på Tynset, Røros og Koppang. Disse har egne brukthandler. Det er du som innleverer som må gi tillatelse til at ting kan selges.
FIAS tar i utgangspunktet mot alle typer avfall. Det er imidlertid to unntak:
- Medisiner leveres apoteket for destruksjon.
- Ammunisjon og sprengstoff. Her tar en kontakt med politiet for levering.
Vi tar forbehold om feil i denne veilederen når det gjelder hva som kan leveres gratis på gjenvinningstasjonen.
FIAS har oppdatert og detaljert informasjon om levering og sortering av avfall på sin hjemmeside:
https://www.fias.no/husholdninger/sortering